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Finance Ministers Speech on the VCES on 
Budget day :-
"183. While there are nearly 17,00,000 registered
assessees under service tax, only about 7,00,000 file
returns. Many have simply stopped filing returns. We
cannot go after each of them. I have to motivate them
to file returns and pay the tax dues. Hence, I propose
to introduce a one-time scheme called ‘Voluntary
Compliance Encouragement Scheme'. A defaulter may
avail of the scheme on condition that he files a
truthful declaration of service tax dues since 1.10.2007
and makes the payment in one or two instalments
before prescribed dates. In such a case, interest,
penalty and other consequences will be waived. I hope
to entice a large number of assessees to return to the
tax fold. I also hope to collect a reasonable sum of
money."



VCES is the One time Scheme for the
truthful declaration of the service tax dues. As we
move ahead with the discussions on the proposals of
the scheme it would be revealed that this scheme is
extremely defaulter friendly. The person who wants to
Opt for the scheme has to file a declaration in the
prescribed format to the designated authority.

Viewing the scheme from one side it appears
to be extremely attractive for defaulters to comply with
and gain immunity from Interest, Penalties & other
proceedings in the process. Another view could be that
an amnesty scheme such as the scheme reflects weak
enforcement capabilities of the government. If that be
the case, then the entire objective behind spreading
the service tax base would be futile.

Let us discuss the proposals of the scheme in
detail……..



Q.1 What are the governing Provisions for VCES ?

Ans:-VCES shall be governed by :

(a) Chapter VI (Newly inserted) of Finance Act 1994 ( Sec 
104 to 114)

(b)  Service Tax Voluntary Compliance Encouragement 
Rules 2013



Q.2 What kind of Service tax is covered under this 
scheme ?

Ans :- As per section 105(1)(e) of the chapter VI “TAX 
DUES” means the service tax due or payable under the 
Chapter or any other amount due or payable under 
section 73A thereof, for the period beginning from the 
1st day of October, 2007 and ending on the 31st day of 
December, 2012 including a cess leviable thereon 
under any other Act for the time being in force, but 
not paid as on the 1st day of March, 2013.

Therefore, in simple terms, any person may
file a declaration in pursuance of this scheme to
declare his tax dues for the period ranging between
01.10.2007 to 31.12.2012 (both dates included).



Q.3. I have some CENVAT erroneously accumulated
in my returns, which is carrying forward till date,
whether I can use VCES scheme for regularizing
my credit?

Ans:- This is scheme is for the payment of service tax
under this chapter and not for the reversal of the
CENVAT and hence such reversal is not eligible here.
However since the amount has not been utilized there
may not be the implication of interest and penalty.



Q.4. Whether a person who is liable to pay tax as a 
recipient of service is eligible to avail the VCES 
scheme? 

Ans:- The memorandum to the budget states that the
scheme is available to non-filers, stop-filers, non-
registrants and service providers. However, on perusal
of the scheme it states that tax dues means any
amounts due under the chapter V or any other chapter
which means that even amounts paid by the recipient
of service shall be covered by this scheme. Example :
Service tax short paid by service recipient for GTA
Service, Import of services, Sponsorship etc.



Q.5. Who is eligible to opt for the scheme? 
Ans:- When the scheme was announced, it was assumed

that the same would be applicable only to existing
assessees in default as a phrase was used while
announcing the scheme i.e. “stop filers, non filers
and persons making untrue disclosure”.



However, Rule 3 of the Service Tax Voluntary
Compliance Encouragement Rules 2013 states that
any person who wishes to make a declaration in
pursuance of this scheme and is not already registered,
shall first get himself registered under Rule 4 of the
Service Tax Rules 1994. Same view has been taken in
the clarification to issue no. 1 in Circular No.
169/4/2013-ST dated 13.05.2013 which has been issued
for giving certain clarifications with regard to
implementation of the VCES. Thus the persons who
are not registered & persons who are registered but
has not paid their tax dues or had not filed returns for
the period 1st Oct 2007 to 31st Dec 2012 can opt for the
scheme.



Q.6. Who are not eligible to opt for the scheme?
Ans:-These provisions are incorporated in Sec 106 of the 

chapter VI . The following persons are ineligible to opt 
for the scheme.

1) On whom a show cause notice or order of 
determination of service tax ( Commonly known as 
OIO)  has been issued on or before 01.03.2013.

2) Those who have filed their return for the period 
between Oct 2007 to Dec 2012 & disclosed the service 
tax liability , but  not paid the service tax liability for 
such period so far.



3) If a show cause notice or order has been issued /
passed in respect of any part of the period between
01.10.2007 to 31.12.2012, for the same issue, the service
provider cannot opt for the scheme, for remaining
period for which no notice or order is issued.
For example, if a show cause notice has been issued
covering the period 01.01.2008 to 31.12.2008, denying
abatement, the person cannot opt for this scheme for
the period 01.01.2009 to 31.12.2009, accepting the
denial of abatement.



VCES

4) Service providers on whom any enquiry, investigation, or
audit has been initiated

and such enquiry, investigation or audit is pending
as on 01.03.2013.

Now what do u mean by Enquiry or Investigation pending :
=> if any search has already been conducted in terms of

Section 82.
=> If any summons has already been issued under section 14

of the CE Act, as made
applicable to service tax.

=> If any accounts, documents or other details have already
been called for by the

department.



VCES

 An audit has already been initiated.

In other words, those service providers who have
not paid their service tax liability for the prescribed
period and have not at all caught the attention of the
department till 01.03.2013 alone can opt for the
scheme.



Q.7.   Whether the department can Reject the declaration 
filed ?

Ans:-Yes the Designated officer can reject the declaration.
Section 106(2) casts a very crucial restriction on
utilization of the present VCES. Under the provisions
of this sub-section, the designated authority shall
invariably reject any declaration (by order and after
recording his reasons) in the following circumstances:
(a) Where any inquiry or investigation in respect of short
levy or short payment of tax has been initiated against the
person making declaration by way of:
i.Search u/s 82 of the Act                            
ii.Issuance of summon u/s 14 of the Central Excise Act 1944            
iii.Notice requiring production of accounts, documents or     
any other evidence.

and such inquiry or investigation is pending as on 01.03.2013.



(b)    Where an audit has been initiated in respect of the 
person making such declaration and such audit is 
pending as on 01.03.2013.

One matter that might start tickling our brains is that
in a country like ours where everyday thousands of
inquiry letters are being issued by the department on
the assessee, whether we would be able to find any
person who can actually pass the litmus test of section
106(2)? The answer lies in Circular No. 169/4/2013-ST
dated 13.05.2013. The clarification issued in respect of
query no. 4 is vital for this purpose. The query was:



What is the scope of section 106 (2)(a)(iii)?
Whether a communication from department
seeking general information from the declarant
would lead to invoking of section 106 (2) (a)(iii)
for rejection of declaration under the said
section?



The clarification to this issue was:

Section 106 (2) (a)(iii) of the Finance Act, 2013
provides for rejection of declaration if such
declaration is made by a person against whom an
inquiry or investigation in respect of service tax not
levied or not paid or short-levied or short paid, has
been initiated by way of requiring production of
accounts, documents or other evidence under the
chapter or the rules made thereunder, and such
inquiry or investigation is pending as on the 1st day of
March, 2013.



The relevant provisions, beside section 14 of the
Central Excise Act as made applicable to service tax
vide section 83 of the Finance Act,1994, under which
accounts, documents or other evidences can be
requisitioned by the Central Excise Officer for the
purposes of inquiry or investigation, are as follows,-

(i) Section 72 of the Act envisages requisition of
documents and evidences by the Central Excise
Officer if any person liable to pay service tax fails to
furnish the return or having made a return fails to
assess the tax in accordance with the provision of the
Chapter or rules made thereunder.



(ii) Rule 5A of the Service Tax Rules, 1994 prescribes for
requisition of specified documents by an officer
authorised by the Commissioner for the purposes
specified therein.
The provision of section 106 (2)(a)(iii) shall be
attracted only in such cases where accounts,
documents or other evidences are requisitioned
by the authorised officer from the declarant
under the authority of any of the above stated
statutory provisions and the inquiry so initiated
against the declarant is pending as on the 1st day
of March, 2013.
No other communication from the department
would attract the provisions of section 106
(2)(a)(iii) and thus would not lead to rejection of
the declaration.



Therefore, it can be concluded that though the
wordings of the section are quite stringent but the
legislative intent of section 106 (2)(a)(iii) is to reject a
declaration only in such circumstances where
accounts, documents have been required u/s 72
(during best judgment assessment) or under Rule 5A
of Service Tax Rules 1994 (by an officer authorized by
commissioner in regards access to any registered
premises is concerned)



Q.8 The audit party of the department has visited the 
premises of an assesse during 2011.  No further 
communication has been received by them. Can 
that person opt for this scheme? 

Ans:- It depends upon the fact whether the department
has noticed any irregularity during such audit, for
which the service provider intends to opt for the
scheme. As far as the service provider is concerned he
can opt for the scheme and file the declaration. If the
department is able to prove from their files that the
particular issue which is sought to be opted for this
scheme has already been noticed by the audit, the
application for this scheme can be rejected by the
department.



Q.9. How to make a declaration and comply with the  
scheme:

Ans:-The procedure to be followed for filing declaration
and thereafter its compliance has been laid out u/s 107
of the Chapter read with Rules 4, 5, 6 & 7 of the
Service Tax Voluntary Compliance Encouragement
Rules 2013.

• A declaration under this scheme shall be submitted to
the Designated Officer (DO) [an officer not below
Assistant Commissioner as may be notified by the
Commissioner – sec 105(1)(c)]. The form to be used
for this purpose is Form VCES-1. This declaration
shall have to be filed positively by 31.12.2013.



• Upon receiving such a declaration the DO shall
acknowledge the same by issuing a receipt in Form
VCES-2 within a period of 7 working days from the
date of receipt of declaration.

• The declarant shall pay the tax as declared by him in
Form VCES-1 as follows:

• Not less than 50% of total tax dues – on or before
31.12.2013

• Balance Tax dues shall be paid:
• By 30.06.2014 – without interest
• On and from 01.07.2014 – along with interest as

applicable u/s 75 or 73B
• The declarant shall furnish particulars of such tax

payment to the DO from time to time. With every
such intimation, the declarant shall annex a copy
VCES-2.



Q.10. I have sufficient balance in the cenvat credit
account to pay the Tax dues after the declaration
is made. Can I utilize the credit to pay the tax
dues ?

Ans:- It is most important to note here that the declared
tax dues cannot be paid by utilization of Cenvat Credit
balance available with the declarant, if any. [Rule 6(2)
of VCES Rules 2013]. Rule 6(2) appears to be
draconian. It says CENVAT credit shall not be utilised
for payment of tax dues under the Scheme. It is settled
law that even in cases of clandestine clearances,
CENVAT Credit is allowed. It is not known what is the
intention behind such condition, but it will surely take
the ENCOURAGEMENT out of the scheme if there is
really any.



Q.11. Whether immunity from prosecution will also 
be granted? 

Ans :- Yes. Immunities from all further proceedings under 
Chapter V of the Finance Act, 1994 will be granted, 
which includes prosecution also. 

Q.12. What if, after filing the declaration, the tax dues 
are not paid, either in full or in part? 

Ans:- The department can straightaway proceed to recover 
the same, as per the procedure under Section 87 of the 
Finance Act, 1994. There is no need to issue any 
further show cause notice.



Q.13. If the department recovers the tax dues by
usage of section 87 of the FA, 1994, will the
declarant get any immunity from penalty, interest
or any other proceeding under the Chapter V of
the Finance Act, 1994.

Ans :- The answer probably lies in the NEGATIVE for the
reason that section 108(1) of the FA, 2013 grants such
immunities if the “declarant, on his own, pays the tax
dues declared by him under sub-section (1) of section
107 and the interest payable under the proviso to sub-
section (4) thereof”.



Q.14.  I have a service tax demand confirmed against 
me, against which I have filed an appeal before 
the Tribunal which is pending. Can I opt for this 
scheme? 

Ans :- No. 

Q.15.  I have lost my case before the Commissioner 
(Appeals) and I have not filed any  further 
appeals.  I am yet to pay the confirmed demands. 
Can I opt for this scheme? 

Ans :- No. 



VCES
Q.16.Can the department refuse to accept my

declaration and refuse to grant me the
immunities?

Ans:- These provisions are provided in section 107 of
chapter VI . If the Commissioner is of the view that
the declaration is substantially false (which means
that the service tax liability declared is lower than the
actual liability), then the Commissioner may issue
show cause notice for recovery of such service tax and
thereafter the usual adjudication proceedings will
follow. But no such notice can be issued after one year
from the date of filing declaration.



VCES
Q. 17. How the proceedings under the scheme will

come to end?
Ans:- Having made the declaration in Form VCES-1, the

service provider shall obtain an acknowledgement
thereof in VCES-2 which shall be issued within 7 days
of the filing of declaration.
Thereafter he has to inform the designated authority
of all the payments made by him in pursuance of the
declaration. Finally a discharge certificate will be
issued by the designated authority in Form VCES-3
which should be the conclusion of the proceedings.



VCES
Q.18. What is the remedy for those to whom show

cause has already been issued, if they do not
wish to dispute their liability, either party or
fully?

Ans :- They can opt to file an application before the
Settlement Commission, subject to other conditions.
This facility is already available now in Service Tax.

Q.19. Is there any minimum limit of service tax
liability to be admitted in the scheme ?

Ans :- No. 



Q.20. I have filed my returns for the period
01.10.2007 to 31.03.2008 but not paid service tax
for the period. Thereafter I have neither filed my
returns nor paid the service tax liability? Am I
eligible to opt for the scheme? If so, to what
extent?

Ans :- You can opt for the scheme for the period from
01.04.2008 to 31.12.2012. You cannot opt for the
scheme for the period 01.10.2007 to 31.03.2008.



Q.21. I have not paid my service tax liability for the
period from 01.01.2012 to 28.02.2013. For what
period I can opt for the scheme?

Ans :- You can opt for the scheme only for the period from
01.01.2012 to 31.12.2012. The liability for the period
after 01.01.2013 shall be paid along with interest and
attendant penalties as may be levied.



Q.22. I have opted for the scheme & paid the 50%
Tax dues before 31.12.2013. Subsequently My
chartered accountant has informed me that my
services are exempted. Thus can I file the refund
claim for the Tax paid under the scheme ?

Ans :- No , you would not get the refund of service tax paid
under the scheme in any circumstances as the relevant
provisions specifically debars from granting the refund
claim. It is interesting to note that under Normal
Circumstances for the service tax paid erroneously
there is a provision for refund of service tax u/s 11B of
the central excise Act made applicable to service tax.
But sec 11B is not made applicable to the Tax paid
under the scheme.



Q.23. Can the service receiver take a credit of tax
dues paid by me based on the supplementary
invoices issued by the declarant under rule 9 of
the CCR, 2004 ?

Ans:-The VCES is silent on this issue. Appropriate
clarification is needed from CBEC on this issue.

Q.24. I am proving exempted service, but had
erroneously collected service tax on the same,
but did not remit to Govt. Will I be eligible for this
scheme?

Ans:- Yes this scheme is not only for the tax, but also for
the amount payable under section 73A which is for
depositing the amount collected representing as
service tax.



Q.25. I was subject to audit, but there was no
discrepancies found by the audit party and the
audit was concluded giving Nil audit report. Now
for such audit period can I claim the benefit of
this scheme?

Ans:- Yes the restriction is only in case the audit has been
initiated, which indicate that the audit is pending and
hence once the audit is concluded there is no bar on
claiming the benefit of such exemption subject to
satisfaction of all other requirement.



Q. 26. Is it just to waive the interest and penalties for
a service provider who had evaded payment of
service tax and not caught till now, whereas,
those who are already caught would be liable to
penalties and interest? Even if they opt for
Settlement Commission, no waiver of interest
would be granted. What is the respect for the
law abiding service providers who have
diligently paid their service tax liabilities in time?

Ans:- These sort of immunity schemes are devised with a
view to avoid litigation and to garner revenue. Off
course, morally, grant of immunities to evaders would
discourage honest tax payers.
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